10 Tips hiking untuk beginner

Jika anda ialah seseorang yang mahu start berhiking, tips di bawah boleh  di jadikan panduan untuk anda.
.
1 . Stamina
Dinasihatkan selalulah membuat senaman untuk menambah stamina sebelum  aktiviti pendakian dijalankan. Ini bagi membiasakan diri menerima tekanan dan keletihan. .

2 . Informasi
Pastikan sebelum mendaki, anda sudah menegetahui seberapa banyak info berkenaan gunung tersebut. Ini memudahakn sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini.

3 . Teman
Selalunya aktiviti pendakian gunung tidak dilakukan berseorangan. Sebaiknya bagi anda yang baru sekurang- kurangnya 3-4 dalam 1 kumpulan. Pastikan ada “mountain guide” atau “nature guide” yang menjadi juru  pandu anda.

4 . Peralatan
Senaraikan peralatan penting yang akan dibawa ketika mendaki. Penting juga untuk membawa ubat- ubatan ya. .

5 . Rehat
Pastikan mempunyai rehat yang cukup sebelum memulakan pendakian. Ini kerana badan yang letih menyebabkan sukar untuk anda menakluk puncak.

6 . Doa
Sebelum memulakan pendakian, bacalah beberapa doa agar perjalanan selamat pergi dan balik. Jangan lupa minta restu dari ibu bapa atau suami ya. 

7 . Cuaca
Anda tidak mampu meramal cuaca tetapi anda perlu sentiasa ramalan kaji cuaca untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai kawasan yang bakal anda daki.

8 . Kasut
Kasut merupakan perkara paling utama dalam pendakian. Beli kasut yang sesuai untuk aktiviti pendakian. 

9 . Makanan
Bawa makanan secukupnya. Bawa juga makanan seperti coklat untuk menambah tenaga dan air minuman secukupnya.

10 . Mental
Mental seorang pendaki harus kuat dan gagah. Anda perlu sentiasa positif  walau apa pun terjadi. Jangan terlalu mengejar untuk sampai ke puncak  kerana ini boleh membuatkan anda tidak fokus.

Leave a Reply

WhatsApp chat